فرار مالیاتی شامل راهکار های غیرقانونیست برای پنهان کردن درآمد یا توجه نکردن به بدهی مالیاتی خود شکل می گیرد . فرار مالیاتی را میتوان علاوه بر اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در سطح کشور به برخی ارگان های دولتی از جمله بانک ها هم مرتبط دانست .
مالیات یکی از روش های درآمد زایی دولت ها می باشد. بنابراین دولت، سازمانی را به عنوان امور دارایی یا امور مالیاتی کشور تاسیس کرده است. به طور کلی مالیات دارای تعاریف چند گانه و گسترده می باشد اما اگر آن را بخواهیم در یک تعریف ساده بیان کنیم.
مالیات یکی از روش های کسب درآمد دولت ها می باشد به همین دلیل برای تمامی واحد های تجاری و کسب و کار ها قوانین مالیاتی وجود دارد. اداره دارایی برای این که مالیاتی که از واحد های تجاری دریافت می گردد کاملاً خالص شده باشد قوانین و موادی را برای آن تصویب میکند.
همان طور که گفتیم به پروسهای که برای مطالعه و بررسی اسناد و همچنین نحوه انجام قوانین و مقررات مالیاتی را حسابرسی مالیاتی می گویند. که عدم توجه و همچنین عدم دانش کافی در خصوص حسابرسی مالیاتی می تواند با جریمه های سنگینی روبرو شود. بحث حسابرسی مالیاتی بخش بسیار مهم در هر واحد تجاری بوده و از مهم ترین وظایف صاحبان کسب و کار بشمار می رود.
امروزه حسابداری یکی از مشاغلی می باشد که هر کسب و کاری نیاز دارد تا یک حسابدار در کنار وی باشد. حسابداری انواع مختلفی دارد که یکی از انواع آن حسابداری مالیاتی می باشد. حسابداری مالیاتی یکی از زیرشاخه های حسابداری بوده که در طی آن شخصی که وظیفه حسابدار مالیاتی را برعهده دارد می بایست گزارش های مالی را بر طبق سازمان امور مالیاتی تنظیم کند.
همان طور که بیان شد یکی از عوامل شکل گیری مالیات بر تراکنش های بانکی وجود پول شویی، سند سازی های بانکی برای فرار مالیاتی بود. که در طی آن نامهای به جهت شفاف سازی تراکنش های بانکی به بانک ها ابلاغ گردیده بانک ها را ملزم به شفاف سازی تراکنش های بانکی کرده است.
سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف ارائه خدمات الکترونیکی، در زمینه برخی امور مربوط به مالیات ، درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir را راه اندازی کرد که با ثبت نام در این سامانه، با ورود به سایت آن، میتوانید از استعلام بدهی مالیاتی و استعلام پرونده های مالیاتی به صورت الکترونیک را مشاهده کنید
. تمام قوانین مالیاتی کشور در زمره قانون مالیات های مستقیم قرار می گیرد، بر اساس ماده 169 این قانون تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در زمره مؤدیان مالیاتی قرار می گیرند ملزم هستند در پایان هر فصل یعنی هر ۳ ماه یک بار تمامی معاملات اعم از خرید و فروش خود را به همراهی تمام اطلاعات مورد نیاز دیگر که طرف های معاملاتی با یکدیگر صورت جلسه کردهاند از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی کشور
طی سال های اخیر مباحث و جلساتی تحت حمایت از این شرکت ها به جهت معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان از طرف دولت ارائه شده است که علاوه بر معافیت مالیاتی نیز حمایت های مالی دیگری نیز برای شرکت های دانش بنیان صورت می گیرد.
از مهم ترین اهداف در تئوری های قوانین مالیاتی، پرداخت مالیات می باشد که در نتیجه آن توزیع عادلانه درآمد است. در نظام مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور، مالیات حقوق در زمره مالیات بر درآمد قرار گرفته و همچنین مالیات بر حقوق در ردیف مالیات های مستقیم می باشد و با تناسب خاصی از درآمد مشخص می گردد.
از وظایف وکیل مالیاتی، آشنایی و تسلط کامل به انواع مالیات و انواع قوانین مخصوص مالیات می باشد، ۱ وکیل مالیاتی باید در زمینه اجرایی قوانین مالیاتی تجربه های بسیار ارزشمندی داشته باشد تا بتواند به بهترین شیوه و در سریع ترین زمان ممکن ۱ پرونده مالیاتی را به نتیجه نهایی برساند.
لایحه مالیاتی از جمله عوامل مهم برای اشخاص حقیقی و حقوقی دارای کسب و کار می باشد، زیرا در لایحهای که تنظیم می شود اگر خطا و مشکلی مشاهده شود ممکن است صاحبان کسب و کار ها با جریمه های مالیاتی مواجه شوند.
اظهارنامه مالیاتی دارای انواع مختلفی می باشد که یکی از آن اظهارنامه مالیاتی عملکرد است که این نوع اظهارنامه نیز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی باید تهیه و تنظیم گردد.
یک وکیل مالیاتی که مشاور مالیاتی نیز نامیده می شود، در دنیای پیچیده و اغلب در حال تغییر مالیات ها دارای تخصص کافی است. وکلای مالیاتی بر اساس تحقیقات، بررسی ها و مصاحبه هایی که انجام می دهند
مالیات یک هزینه مالی اجباری است که دولت ها برای تامین نیازهای خود در اداره کشور از مردم و نهاد های مختلف دریافت می کنند. مالیات سابقه دیرینه ای در اداره کشورها دارد و میتواند در دنیای امروزی و نظام مالی امروزی نیز موجب تأمین نیازهای یک دولت و همینطور خدماتی که آن ها ارائه می دهند شود