جزئیات مقاله
انواع مالیات در ایران به چند دسته تقسیم می شود؟
مقدمه
مالیات یکی از روش های درآمد زایی دولت ها می باشد. بنابراین دولت، سازمانی را به عنوان امور دارایی یا امور مالیاتی کشور تاسیس کرده است. به طور کلی مالیات دارای تعاریف چند گانه و گسترده می باشد اما اگر آن را بخواهیم در یک تعریف ساده بیان کنیم می توان آن را هزینهای که اشخاص حقیقی و حقوقی جامعه برای تامین بخشی از هزینه های دولت پرداخت می کنند معرفی کرد. بنابراین مالیات را می توان هزینه ای الزامی گفت که به مؤسسات، افراد، واحد های تجاری و دارایی ها تعلق می گیرد.
در این مقاله مجموعه پیوند محاسب قصد دارد تا انواع تقسیم بندی های مالیات را با جزئیات برایتان شرح دهد بنابراین ما ابتدا اساس و هدف مالیات را برای شما بیان خواهیم کرد و سپس انواع تقسیم بندی ها و دسته بندی های مالیات را در ایران بیان می کنیم.
منشا و اساس مالیات چیست؟
قبل از اینکه به سراغ انواع تقسیم بندی های مالیاتی برویم بهتر است ابتدا بدانیم که فلسفه مالیات چیست و چرا این هزینه باید پرداخت گردد یا اینکه اصلا چرا باید مالیات بدهیم؟
به طور کلی شاید مبنا و اساس پرداخت و دریافت مالیات در کشور های دنیا متفاوت باشد. همچنین ممکن است میزان دریافت مالیات و همچنین دارایی هایی که مالیات به آن ها تعلق می گیرد نیز در این کره خاکی متفاوت باشد.
به طور کلی مالیات با هدف متعادل سازی ثروت در میان اقشار مختلف جامعه از انواع دارایی ها و کالا ها دریافت می گردد.
مقاله پیشنهادی: وکیل مالیاتی کیست؟
انواع مالیات در ایران
به طور کلی مالیات در ایران به دو دسته کلی مالیات های مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می گردد که هر کدام از این ها نیز دارای زیر مجموعه های خود نیز می باشند.
مالیات های غیر مستقیم؛ در این نوع مالیات، هزینه دریافتی به صورت غیر مستقیم بر روی کالا ها و خدمات افزون می گردد. بنابراین تمام اقشار جامعه این مالیات را با خرید محصولات به صورت غیر مستقیم پرداخت می کنند.
مالیات های مستقیم؛ مالیات های مستقیم از جمله مالیات هایی هستند که به طور کلی به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم می شوند. مالیات بر درآمد را می توان این گونه تعریف کرد که این نوع مالیات هنگام دریافت هر نوع درآمد اعم از حقوق، املاک، کشاورزی و غیره مبلغ مشخصی با عنوان مالیات از اصل پول کم می شود. همچنین مالیات بر دارایی شامل مالیات بر املاک و مستغلات، مالیات بر ارث و غیره نیز گفته می شود که این نوع مالیات نیز به صورت سالانه از مؤسسات، واحد های تجاری و دارایی های اشخاص نیز گرفته می شود.
انواع مالیات مستقیم و زیر مجموعه آن ها
همان طور که در بالا نیز اشاره کردیم مالیات های مستقیم به دو دسته مالیات بر دارایی و مالیات بر در آمد تقسیم می گردد. در مالیات بر دارایی، ثروتی که یک شخص دارای آن می باشند مبنای محاسبه قرار می گیرد و در مالیات بر در آمد، درآمد افراد یا شرکت ها هستند که مبنای محاسبه قرار می گیرند.
انواع مالیات هایی که در بحث مالیات بر دارایی قرار می گیرند شامل؛ مالیات بر ارث، مالیات حق تمبر، و مالیات هایی که در زمره مالیات بر درآمد قرار می گیرند شامل؛ مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد کشاورزی، مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی ، مالیات بر درآمد های اتفاقی می باشد.
یکی از شایع ترین مالیات های غیر مستقیم مالیات بر ارث می باشد این نوع مالیات بعد از فوت اشخاص بر اموال و دارایی های او واقف می گردد. بنابراین زمانیکه اموال متوفی به ورثه وی منتقل می شود دولت بخشی از دارایی و اموال متوفی را به عنوان مالیات دریافت می کند. بنابراین میزان مالیات از دارایی متوفی دریافت می گردد.
یکی دیگر از مالیات های مستقیم مالیات بر حق تمبر می باشد. این مالیات که به جهت رسمیت بخشیدن به اسناد و اوراق بهادار و غیره با هدف باطل کردن تمبر گرفته می شود گفته می شود.
نمونه دیگر از مالیات های مستقیم بر درآمد مالیات بر درآمد املاک می باشد که این مالیات حاصل از اجاره املاک می باشد. براساس قانون مالیات های مستقیم املاکی که به عنوان اجاره واگذار می گردند بعد از کسر ۲5 درصدی از کل مبلغ اجاره که با عنوان هزینه ها و استهلاکات کم می شود مالیات بر درآمد املاک مورد محاسبه قرار می گیرد. نکته قابل توجه در خصوص مالیات بر درآمد املاک این است که سوای از مالیات بر اجاره مالیات نقل و انتقالات املاک نیز گرفته می شود. مطابق با قانون مالیات های مستقیم بر اموال مختلف می باشد که میزان آن بر اساس نوع دارایی متفاوت است.
مالیات بر درآمد ناشی از کشاورزی نیز یکی از انواع مالیات در ایران می باشد اما امروزه درآمد حاصل از فعالیت های کشاورزی دامداری، دام پروری و زیر مجموعه این فعالیت ها مالیات تعلق نمی گیرد.
مالیات بر درآمد حقوق نیز یکی دیگر از مالیات های غیر مستقیم می باشد که حقوق دریافتی از اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات می گردد. که معمولاً بخش بزرگی از هزینه های دولت را نیز مالیات بر درآمد حقوق تشکیل می دهد. بنابراین کارفرمایان قبل از پرداخت حقوق به کارمندان خود میزان مالیات آن را مشخص و از مبلغ حقوق پرداختی کسر کرده و به حساب دولت واریز می نمایند.
مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی نیز یکی دیگر از انواع مالیات های غیر مستقیم می باشد که معمولاً بر مجموع درآمدی که شرکت ها و واحد های تجاری دارند اعمال می شود.
مقاله پیشنهادی: اظهارنامه مالیاتی چیست؟
انواع مالیات غیر مستقیم و زیر مجموعه آن ها
مالیات های غیر مستقیم از جمله مالیات هایی هستند که با عنوان مالیات مصرفی، صادرات و واردات نیز از آن ها یاد می شود و اگر بخواهیم انواع مالیات غیر مستقیم را عنوان کنیم می توان به مالیات بر عوارض گمرکی، مالیات برق مصارف و مالیات بر ارزش افزودهی کالا ها یاد کنیم.
مالیات بر عوارض گمرکی یکی از مالیات های غیر مستقیم می باشد که از مهم ترین مالیات ها است. مالیات بر عوارض گمرکی همان طور که گفته شد بر اساس سیاست های کلان اقتصادی تعیین می گردد که علاوه بر این که یکی از روش های کسب درآمد دولت ها بشمار می روند با هدف حمایت از تولیدات داخلی نیز دریافت می گردد. میزان مالیاتی که بر این نوع از مالیات ها تعلق می گیرد بر مبنای قیمت و ویژگی های کالای وارداتی و صادراتی مورد محاسبه و تعیین می گردد.
یکی دیگر از مالیات های مستقیم مالیات بر مصرف می باشد. این نوع مالیات بر روی کالا های خاص در هنگام خرید پرداخت می گردد. این نوع مالیات توسط تولید کنندگان به دولت پرداخت می گردد. بنابراین هر شخصی هرچه بیشتر از یک کالا استفاده نماید در واقع میزان مالیات بیشتری نسبت به آن کالا پرداخت می کند. مالیات مستقیم بر مصرف دارای تنوع بسیار زیادی می باشد که بیشترین مالیات دریافتی بر روی نوشیدنی های غیر الکلی و مالیات دخانیات است.
انواع مالیاتی که به شرکت ها تعلق می گیرد؟
شرکت ها مالیات های متعددی پرداخت می کنند که نوع مالیات بسته به نوع فعالیت واحد تجاری و شرکت ها دارند. مهم ترین مالیات هایی که شرکت های تجاری پرداخت می کنند شامل مالیات بر درآمد، مالیات بر عملکرد، مالیات اموال و املاک، مالیات های تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده می باشد.
در نهایت
مجموعه پیوند محاسب در این مقاله در کنار شما بوده تا هر آنچه که لازم است شما در خصوص انواع مالیات و تقسیم بندی و دسته بندی آن ها در ایران وجود دارد را بدانید آگاهی کسب کنید. همچنین اگر شما به دنبال متخصصینی برای انجام امور مالیاتی خود هستید و یا نیازمند مشاوره در این زمینه می باشید می توانید با متخصصین مجموعه پیوند محاسب در ارتباط باشید.