خود اظهاری مالیاتی چیست؟

مقدمه

 همه ما به‌ خوبی می دانیم که مالیات یکی از روش های کسب درآمد دولت ها می باشد. بنابراین دولت ها همیشه به‌ دنبال راه هایی می باشند که مردم و کسانی که به عنوان مودی مالیاتی شناخته می شوند، در زمان مقرر، مدارک لازم را جهت پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی تسلیم کنند.

 بنابراین یکی از اهداف سازمان امور مالیاتی شفاف بودن مدارک و مستندات ملزومه می باشد. و برای اینکه مشمولان مالیاتی، هزینه‌ را پرداخت کرده و از فرار مالیاتی بپرهیزند، پاداش هایی مثل معافیت ها برایشان در نظر گرفته است. یکی از راه هایی که سازمان امور‌ مالیاتی کشور می تواند بر اساس آن نسبت به شفاف بودن هزینه های مالیاتی مطمئن شود، خود اظهاری مالیاتی می باشد.

 در این مقاله مجموعه پیوند محاسب تصمیم دارد تمامی آن چه را که باید شما در خصوص خود اظهاری مالیاتی، نحوه تنظیم اسناد و فرم های مربوطه و اطلاعات وابسته به خود اظهاری بدانید را برایتان شرح دهد. 

خود اظهاری مالیاتی چیست؟

 برای اینکه به‌ خوبی با معنا و مفهوم خود اظهاری مالیاتی آشنا شوید بیاید ابتدا خود اظهاری را تعریف کنیم. یعنی شخصی با اظهارات و مطالب خود پرسش ها و سوالات دیگران را پاسخ دهد. که این مطالب مخصوص خود وی می باشد.

 حال خود اظهاری مالیاتی نیز به‌ همین معنا می باشد. یعنی مودی مالیاتی در فرم و سند مربوط که از آن با عنوان اظهارنامه مالیاتی یاد می شود، به سوالات و پرسش های سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص کسب و کار خود پاسخ می دهد. که بر اساس این اظهارنامه، مالیات مشخص می گردد.

 در فرم خود اظهاری مالیاتی، مودی مالیاتی خود به عنوان حسابدار بوده و میزان سود و زیان و درآمد و همچنین میزان مالیات پرداختی خود را بدون دخالت ممیزان و کارشناسان امور مالیاتی اعلام می کند.

 حال به توضیح جامع خود اظهاری مالیاتی چیست؟ می پردازیم. بی شک از هر شخصی سوال کنید چه کسی بهتر از دیگران می‌ تواند شرایط اقتصادی واحد تجاری، یا به‌ طور کلی میزان سود و زیان و درآمد آن واحد را بیان کند، خواهد گفت صاحب آن کسب و کار. پس تا اینجا باید کامل متوجه شده باشید که چرا خود اظهاری مالیاتی باید توسط صاحب کسب و کار انجام پذیرد؟ در این روش صاحب کسب و کار که به خوبی اطلاعات کافی را دارد نسبت به تکمیل فرم خود اظهاری مالیاتی اقدام‌ کرده و هزینه مشخص شده توسط شخص ارسال می‌ گردد. و در صورت تایید ممیزان امور مالیاتی کشور، قبض پرداخت آنلاین صادر می‌ گردد.

تاریخچه خود اظهاری مالیاتی

 کشور های پیشرفته دنیا برای دریافت مالیات به شیوه خود اظهاری چند دهه است که مالیات دریافت می کنند. که در سال ۱۳۸۱ ایران نیز به این کشور ها پیوسته و مودیان مالیاتی تا سال ۱۳۹۱ می بایست تمامی فرم های خود اظهاری مالیاتی شخصی را به صورت کتبی تکمیل کرده و برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال می‌ کردند.

 اما با توجه به سامانه ای شدن فرایند خود اظهاری مالیاتی، از سال ۱۳۹۱ به بعد، مودیان مالیاتی می بایست فرم های خود اظهاری مالیاتی خود را از طریق سامانه مربوطه تکمیل نمایند.

چگونگی تنظیم سند خود اظهاری مالیاتی

 خب پس تا اینجا به خوبی درک کردیم که خود اظهاری مالیاتی چیست؟ و با چه هدفی انجام می شود.؟ از آن جایی که فرم های کتبی دیگر وجود ندارند و نیازی به مراجعات حضوری نیست، در زمان و هزینه مودیان مالیاتی برای ارسال فرم‌ خود اظهاری، کاهش چشمگیری وجود دارد.

 یکی از سوالاتی که ممکن است برای هر‌ مودی‌ مالیاتی ایجاد شود، نحوه نوشتن فرم خود اظهاری و مراحل انجام آن می باشد. نوشتن فرم خود اظهاری کاری بسیار ساده است و شما می توانید با در دست داشتن اطلاعات کامل از سود و زیان شرکت خود و کمک کوچکی از سمت حسابداران به‌ راحتی فرم مربوطه را کامل نمایید. همچنین‌ اگر نیازمند مشاور و حسابدار برای تکمیل فرم خود اظهاری مالیاتی هستید می توانید از مشاوران مجموعه پیوند محاسب کمک بگیرید.

  • شما اولین کاری که باید برای کامل کردن فرم خود اظهاری مالیاتی انجام دهید ابتدا باید در سامانه اموز مالیاتی کشور یک حساب کاربری ایجاد کنید، بدانید که کلمه و رمز عبوری که برای خود می سازید را باید از آن‌ نگهداری کنید همچنین بدانید که اطلاعاتی که در فرم ذخیره‌ می کنید غیر قابل ویرایش هستند پس باید در تکمیل فرم دقت لازم‌ را ارائه دهید.
  • بعد ورود به سامانه امور مالیاتی، می بایست به بخش اظهارنامه های الکترونیکی رجوع کرده و در مرحله بعد یکی از انواع اظهار نامه های موجود ( شخص حقوقی، املاک، مالیات بر درآمد، خودرو و ارزش افزوده و...) را انتخاب کنید.
  • سپس مرحله پیش ثبت‌ نام برای شما باز شده که شما می بایست با استفاده از کد ملی و شماره تماس متعلق به کد‌ ملی، پیش ثبت‌ نام خود را انجام دهید.
  • در مرحله بعد، فرم هایی مربوط به‌ مودیان حقیقی و حقوقی برایتان نمایش داده می شود که باید فرم‌ متعلق به‌ خود را تکمیل کنید.
  • تکمیل فرم خود اظهاری مالیاتی و ارائه اسناد و مدارک مورد نیاز در جهت تکمیل فرم خود اظهاری در مرحله بعدی قرار می گیرد.
  • اطلاعات و مدارک بارگذاری شده توسط شما در مرحله بعد توسط ممیزان و کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌ گیرد. و پس از تایید مدارک ارسالی مودی مالیاتی، قبض الکترونیکی پرداخت مالیات صادر شده و به صورت آنلاین می بایست پرداخت مالیات صورت پذیرد.

خود اظهاری مالیاتی شامل چه کسانی می شود؟

 بر طبق قانون مالیات های مستقیم، مالیات شامل تمامی کسبه‌ ایرانی اعم از حقیقی و حقوقی می شود. مگر اینکه مودی مالیاتی معاف از مالیات باشد. این نکته نیز قابل توجه است که تمامی کسبه ایرانی که در خارج از ایران زندگی می کنند و محل کسب در آمدشان در ایران می باشد نیز می بایست مالیات بپردازند.

زمان انجام خود اظهاری مالیاتی

 بسیاری از افراد و مودیان گمان می کنند که در هر زمانی می توان خود اظهاری مالیاتی انجام داد.

 قابل توجه است بدانید زمان ارائه فرم‌ خود اظهاری مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت می باشد. اشخاص حقیقی تا ۳۱ خرداد ماه هر سال مهلت دارند تا نسبت به ارسال فرم‌ خود اظهاری مالیاتی اقدام کنند این در صورتی است که اشخاص حقوقی تا ۳۱ تیر ماه هر سال فرصت‌ تکمیل ارائه خود اظهاری مالیاتی دارند.

جریمه خود اظهاری نکردن چیست؟

 خب تا اینجا که با زمان ارائه خود اظهاری آشنا شدید شاید برایتان سوال شود اگر در زمان مشخص فرم خود اظهاری خود را تکمیل و ارسال نکنم چه پیامدی خواهد داشت؟

 باید بدانید که اگر در زمان مقرر چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی از ارائه خود اظهاری مالیاتی سر باز بزنند سازمان امور مالیاتی آن ها را در زمره مشمولان علی الرأس قرار می دهد.

 علی الرأس یعنی چه؟

 یعنی ممیزان سازمان امور مالیاتی خود جهت محاسبه میزان مالیات مودی مالیاتی اقدام‌ می کنند و مودی مالیاتی موظف است تمامی اسناد و مدارک مالی و حسابداری واحد تجاری اقتصادی خود را در اختیار آنان قرار دهد. و همچنین مودی مالیاتی می بایست ۳۰٪ مالیات بیشتر بپردازد.

مزیت ارائه خود اظهاری مالیاتی چیست؟

 شاید فکر‌ کنید سازمان امور مالیاتی اگر مالیات پرداخت نکنید شما را جریمه و در صورت پرداخت هیچ نگاهی به شما نخواهد داشت.

 خیر، سازمان‌ امور مالیاتی کشور، برای مودیان خوش حساب‌ خود نیز جوایز و پاداش هایی در نظر گرفته است که بر اساس آن هر مودی مالیاتی تشویق می شود تا در زمان مقرر نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کند.

 حال پاداش خوش حسابی چیست؟

 اگر مودی مالیاتی در سه سال متوالی و در زمان مقرر خود اظهاری خود را تکمیل و ارائه نماید و میزان مالیات تایید شده از سمت سازمان امور مالیاتی را پرداخت نماید، آن‌ گاه سازمان امور مالیاتی کشور، ۵ درصد از مالیاتی که در طی سه سال گذشته پرداخت نموده است را به وی باز می گرداند.

در نهایت

 مجموعه پیوند محاسب در این مطلب در خصوص خود اظهاری مالیاتی، نحوه انجام آن، مزیت و جرایم آن اطلاعات کامل و جامعی را برایتان شرح داده است، همچنین اگر به دنبال مطالب بیشتر در خصوص مالیات، مشوق ها و جریمه و همچنین قوانین وابسته به آن هستید می‌ توانید از داخل سایت مجموعه مشاورین مالی پیوند محاسب به اطلاعات بیشتر دست یابید. همچنین مشاورین مجموعه پیوند محاسب همواره در کنار شما هستند تا تمام فرایند های مالی، مالیاتی و حسابداری شما را به نحو احسن انجام داده یا شما را در این زمینه یاری رسانند.

نظرات