سال مالی چیست؟

مقدمه

امروزه مدیریت سرمایه در هر شغل و ارگان و واحد تجاری حرف اول را می زند خواه این واحد تجاری یک مغازه یا کار گاه کوچک باشد خواه یک شرکت بزرگ. هر مدیری برای اینکه بتواند حوزه مالی خود را به خوبی کنترل کند نیاز دارد تا به طور کامل بر روی چرخه کار و گردش پول در واحد خود تسلط داشته باشد. بی شک کلمه گزارش مالی را شنیده اید که معمولا مدیران و حسابرسان بیشتر با آن سر و کار دارند. یعنی گزارشی کامل از بخش مالی تحت مدیریت شان که نشان دهنده ورود و خروج و هزینه ها می باشد. حال این گزارشات به چه کار می آید؟ شما به عنوان مدیر یک بخش یا مجموعه می توانید بر اساس گزارشات راه های اتلاف پول، میزان پول ورودی و... را شناسایی کنید و برای افزایش اورده و کم کردن هزینه ها در جهت افزایش بهره وری و همچنین پیشرفت مجموعه تحت کنترل خود برنامه های جامعی طراحی و ارائه کنید. 

همان طور که گفته شد در هر سازمانی بخش مالی آن بیشتر نمود پیدا می کند و در بخش مالی گزارشات مالی بیش تر خود را نشان می دهند. در همین راستا دولت نیز به جهت مشخص کردن میزان درامد ثابت و درگردش سازمان ها و واحد ها تجاری کوچک و بزرگ یک بازه زمانی را مشخص می کند که براساس زمان اعلام شده مدیر مجموعه و حسابرسان مالی می بایست تمامی آنچه در حوزه مالی یک شرکت رخ داده است اعم از پول در گردش، سرمایه اولیه، پول خروجی، خدمات ارائه شده، هزینه ها دریافت شده و یا هزینه شده  و.... را به سازمان امور مالی کشور ارائه دهند که شروع هر بازه زمانی ارسال گزارشات را سال مالی می گویند.

سال مالی چیست؟

بر اساس ماده 155 مصوبه قانون مالیات های مستقیم، سال مالی بر اساس یک سال شمسی در نظر گرفته می شود بدین گونه که شروع سال مالی با آغاز فروردین ماه شروع و با پایان اسفند ها به اتمام می رسد. که به موجب آن میزان مالیات مشخص می شود. حال در مورد اشخاص حقوقی بحث متفاوت می باشد. از آن جایی که سال مالی این اشخاص از نظر زمانی با سال مالیاتی آن ها تطابق ندارد، محاسبه میزان مالیات آن ها بر حسب سال مالی مورد محاسبه قرار می گیرد نه سال مالیاتی. بنابراین این اشخاص برای ارائه اظهار نامه های مالیاتی، تکمیل ترازنامه ها و همچنین محاسبه سود زیان آن ها و تاریخ پرداخت مالیاتشان چهار ماه بعد از هر سال مالی مهلت دارند. که در واقع همان چهار ماه ابتدایی سال است.

نکته قابل توجه در خصوص سال مالی و مالیاتی که  معمولا با یکدیگر اشتباه گرفته می شود و مردم از آن ها با یک عنوان یاد می کنند این است که سال مالی 12 ماه شمسی می باشد و ممکن است سال مالی یک واحد تجاری یا ارگان اردیبهشت ماه باشد ولی سال مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی کشور زمان آن مشخص می گردد.

نحوه مشخص شدن تاریخ سال مالی

در بالا در مورد سال مالی صحبت کردیم و مشخص شد که سال مالی توسط خود ارگان ها مشخص می شود و طی 12 ماه شمسی می باشد. شاید برخی از واحد ها تجاری ترجیح بدهند سال مالی شان مصادف با سال شمسی باشد یا اینکه بازه شهریور ماه و یا تاریخ دیگری برای سال مالی واحد تجاری خود در نظر بگیرند. که معمولا شرکت ها بازه حسابرسی مالی خود را مطابق با سال شمسی در نظر می گیرند چرا که بتوانند هم زمان نسبت به محاسبه مالیات و ارائه اظهار نامه ها و ترزنامه ها بپردازند. ولی به طور کلی سال مالی بیشتر بر اساس ترافیک حجم کاری یک واحد تجاری در نظر گرفته می شود و از آن جایی که مبحث مالیات بسیار مهم می باشد می بایست در زمان هایی که پیک کاری پایین می باشد نسبت به ارائه گزارش مالی اقدام شود.

گاهی اوقات برخی از شرکت ها که حوزه بین الملل فعالیت می کنند و یا شرکای خارجی دارند معمولا سال مالی خود را بر اساس تقویم میلادی تنظیم می کنند که این اتفاق در اواسط دی ماه رخ می دهد. پس با این وجود امکان تغییر سال مالی در طی شرایط خاصی امکان پذیر می باشد.

مقاله پیشنهادی : خود اظهاری مالیاتی چیست؟

 

اهمیت تعیین سال مالی

اهمیت تعیین سال مالی

تا این جای مبحث ما با نتیجه سال مالی آشنا شدیم. پس در انتهای سال مالی، گزارش های کامل و جامعی در خصوص، میزان اورده و سود، میزان هزینه و اتلاف پول  و به طور کلی چرخش و گردش میزان سرمایه در  مجموعه خود آشنا شدیم که این گزارشات مربوط به 12 ماه گذشته می باشد.

با توجه به گزارشات مالی که در انتهای سال مالی جمع آوری می شود. مدیران مجموعه می توانند مسیری که شرکت و واحد تجاری آن ها در پیش گرفته است را پیش بینی کنند. و در راستای اعتلای واحد تجاری خود و حرکت سریع تر در جهت پیشرفت مجموعه خود برنامه های جامع و کاربردی را طرح ریزی و پیاده سازی کنند. بنابراین گزارشات مالی به خوبی گذشته و آینده یک کسب و کار را نشان می دهد. و داده ها آن دقیق و قابل استناد می باشد.

علاوه بر اینکه گزارشات مالی می تواند در جهت پیشرفت و اعتلای یک واحد بسیار موثر باشد. انجام آن در طی یک سال مالی اجباری و الزامی است. که بر اساس آن هم می توان میزان مالیات را مشخص و وظایف قانونی را انجام داد و هم می توان برنامه ریزی دقیق تری برای سال جدید ارائه کرد.

دوره مالی چیست؟ چه تفاوتی با سال مالی دارد؟

بی شک شما نیز با اصطلاح دوره مالی برخورد کرده اید. تا اینجا متوجه شدیم که سال مالی یک امر قانونی و الزامی است که در طی آن هر واحد اقتصادی و تجاری موظف است تمامی دلایل گردش پول در مجموعه خود را مطرح کند خواه به دلیل سرمایه گذاری و خرید مواد اولیه بوده باشد خواه در راستای تولید محصول و نیروی انسانی و خواه در زمینه بازار یابی و عرضه محصولات باشد.   که در نتیجه مدیران خود نیز می توانند دلایل سود و زیان خود را شناسایی کرده و به واحد تجاری خود کمک کنند. حال دوره مالی به حسابرسی دوره ای یا همان میان دوره ای کوتاه مدت گفته می شود. که در بازه های زمانی کوتاه مثلا 3-6-9 ماه می توانند حسابرسی مالی و گزارشات مالی خود را تهیه کنند که این اتفاق بسته به تصمیم مدیران خود مجموعه می باشد.

حال مزیت دوره مالی چیست؟ برخی از واحد های تجاری حجم کاری آنان زیاد می باشد و اگر گزارشات مالی خود را به صورت دوره جمع آوری نکنند در انتهای سال مالی نمی توانند در زمان کمی گزارشات سال مالی خود را ارئه دهند پس سرعت ارائه گزارش مالی در انتهای سال مالی را افزایش می دهد. از جهتی دیگر اگر در طی سال مالی شرکت یا هر واحد تجاری مسیر نادرستی را در پیش گرفته باشد خیلی سریع تر می تواند این مسیر را شناسایی کرده و از متضرر شدن و هدر رفت پول در واحد جلو گیری کند.

پیشنهاد مطالعه : انواع مالیات در ایران به چند دسته تقسیم می شود؟

 

حوه بستن سال مالی و صفر کردن حساب شرکت

نحوه بستن سال مالی و صفر کردن حساب شرکت

همان طور که در بالا نیز اشاره کردیم یکی از مزیت های فوق العاده سال مالی مشخص شدن تمامی مسیر های درست و نادرست مالی یک شرکت می باشد. همچنین یک واحد تجاری در پایان سال مالی تمامی بدهی ها و بستانکاری های خود را مشخص می کند و نسبت به پرداخت آن اقدام می کند. این اتفاق هم باعث می شود که از انباشت فاکتور ها و بی نظمی در حوزه اقتصادی و مالی واحد تجاری جلو گیری شود و هم باعث صفر شدن حساب های شرکت می شود که بر اساس ان برنامه ریزی، موفق تری صورت می پذیرد.

حال ما برای اینکه بتوانیم سال مالی را ببندیم و نسبت به ارائه اظهار نامه مالیاتی اقدام کنیم باید سه کار را درست و منظم انجام دهیم که در ادامه با جزئیات برایتان شرح داده شده است.

بررسی دفاتر حسابداری و اسناد مالی شرکت

اولین مورد که به ما در جهت بستن سال مالی کمک می کنند بررسی دقیق دفاتر حسابرسی و اسناد مالی واحد تجاری می باشد این اتفاق باید آن قدر دقیق انجام شود که هیچ چیزی از قلم نیافتد. پس می بایست به طور دقیق تمامی دلایل گردش مالی شرکت اعم فاکتور های خرید و فروش، مدارک متعلق به انبار، تمامی تراز مالی، هزینه و دست مزد ها پرداخت شده و تمامی فعالیت هایی که شرکت در جهت اهداف خود انجام داده است به طور کامل بررسی شود.

بررسی ذخیره انبار

بی شک برای هر واحد تجاری این اتفاق رخ داده است بعد از حسابرسی ورودی و خروجی ها به نا هماهنگی مالی برسد. که دلیل آن موجودی انبار ها بوده است. بنابراین قبل از اینکه فرایند سال مالی بخواهد انجام شود ابتدا بهتر است انبار گردانی انجام شود. که این اتفاق می تواند موجودی های مثبت و منفی انبار را مشخص کرده و صحت فاکتور ها بر اساس آن ها انجام پذیرد. انبار گردانی تاثیر مستقیم و موثری بر بستن سال مالی دارد. بنابراین ارائه دقیق عدد ها از موجودی های انبار نتایج بسیار دقیق تری در گزارش مالی را ارائه می کند.

تدوین گزارش سال مالی (به روز رسانی حساب فروش و هزینه)

برای تدوین گزارس سال مالی ابتدا می بایست تمامی فاکتور های درامدی و فروش در حوزه بد هکاری های شرکت و حساب های سود و زیان در حوزه بستانکاری های شرکت قرار بگیرند. همچنین هزینه هایی از جمله حقوق و دست مزد کارمندان، اجاره ملک و و سایز هزینه های متفرقه و جانبی شرکت در می بایست در بخش بدهکاری ها ثبت گردند.

بعد از این اتفاق و بعد از بستن حساب های دائمی و جاری شرکت می توان یک گزارش منظم و دقیق به عنوان تراز مالی شرکت ارائه کرد.

 

در نهایت

مجموعه پیوند محاسب در این بخش در کنار شما بود تا هر آن چه که می بایست و لازم است شما در خصوص سال مالی بدانید را برایتان شرح دهد. مجموعه پیوند محاسب تشکیل شده از بهترین مشاوران و حسابدارن مالی کشور می باشد که همواره در کنار شماست تا  هر آن چه که شما در حوزه مالی و مالیاتی و حسابداری لازم دارید را برایتان ارائه دهد. همچنین می توانید از مشاورین این مجموعه جهت انجام پروژه های مالی واحد تجاری خود مشاوره دریافت کنید.   

نظرات