جزئیات مقاله
حسابداری مدیریت چیست و چه کاربردی دارد؟
مقدمه
امروزه حسابداری نه تنها یک رشته بلکه یک شغل کامل محسوب می گردد که زیر شاخه های بسیاری دارد. به طور کلی حسابداری را می توان از جمله رشته های پر بازده در ایران عنوان کرد که اخیر محبوبیت یافته است. در این مقاله پیوند محاسب در کنار شماست تا به طور کامل شما را با حسابداری مدیریت آشنا کرده و کاربرد های آن را برای شما بر شمرد پس پیشنهاد می شود تا انتهای این مطلب با مجموعه پیوند محاسب همراه باشید.
حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت از مهم ترین خدمات حسابداری می باشد. آن چه که به اندازه گیری و تعریف و پردازش، تجزیه و تحلیل، طبقه بندی اطلاعات و تفسیر آن ها که در مدیریت مورد استفاده واقع می شود، می پردازد که از آن برای مدیریت و برنامه ریزی یک کسب و کار استفاده می شود را مدیریت حسابداری می گویند. در اینجا است که به جمع آوری اطلاعات و همچنین تجزیه و تحلیل آن ها پرداخته می شود و در آخر نیز این اطلاعات در اختیار مدیران شرکت ها قرار داده می شود تا با دقت بیشتری و همچنین با راحتی بیشتر به تصمیم گیری اقدام نمایند.
حسابداری مدیریت می تواند به وسیله زمینه ها و کارکرد های درون یک سازمان یا مجموعه به دست آید مثل مدیریت اطلاعات، حسابرسی کارایی، خزانه داری، بازاریابی، ارزشیابی، تدارکات، قیمت گذاری و غیره.
پیشینه تاریخی حسابداری مدیریت
جانسون و کاپلان معتقد بودند که در سال های 1825 تا 1925 مدیریت حسابداری در اوج شکوفایی خود بوده است و پس از ان هیچ ترفند و تکنیکی در این زمینه ابداع نشد. با گذشت زمان مدیریت حسابداری در زمینه های زیاد کردن سود و بقای واحد های گزارشکر نقش مهمی را ایفا کرد. در این زمینه می توان به این مورد اشاره کرد که شرکت های مطرح و موفقی همچون شرکت تویوتا از این تکنیک استفاده می نموده اند و آنچه که برای همه قابل مشاهده است پیشرفت روز افزون حسابداری مدیریت می باشد.
مقاله پیشنهادی : حسابداری مالیاتی چیست؟ و اهداف حسابداری مالیاتی
کاربرد های حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت کاربرد های زیادی دارد و روز به روز در حال پیشرفت می باشد. در اینجا به برخی از کاربرد های آن اشاره می نماییم همچون پیش بینی سود آوری، برنامه ریزی صحیح و درست، راهنمایی و کمک به مدیران در تصمیم گیری صحیح و درست و ممانعت از تصمیم گیری های غلط، مدیریت استراتژیک بحران های احتمالی و همچنین شناسایی و تشخیص مشکلات مربوط به کسب و کار از وظایف حسابداران مدیریت می باشد.
باید به این مورد نیز اشاره کرد که کاربرد های حسابداری مدیریت خیلی زیاد است و از دیگر کاربرد های آن می توان به استفاده از اطلاعات ارائه شده توسط بحث های ارزیابی سهام، تجزیه و تحلیل بودجه بندی سرمایه، تحلیل واریانس و بسیاری موارد دیگر نیز اشاره کرد.
حوزه های کاری حسابداری مدیریت
حوزه های کاری در این زمینه شامل مدیریت ریسک، مدیریت راهبردی، مدیریت عملکرد، شناسایی و تشخیص مشکلات مربوط به کسب و کار و ارائه راهکار، تصمیم گیری صحیح و درست و کمک به برنامه ریزی می باشد.
تفاوت حسابداری مالی و حسابداری مدیریت
در حسابداری مدیریت از مدل سازی و فرضیات و احتمالات در مسائل مختلف استفاده می شود و بدین صورت به این مسائل توجه می کنند در صورتی که در حسابداری مالی به صورت موردی به فعالیت ها و امور مالی و تجاری توجه می شود. از دیگر تفاوت های آن ها می توان به این که حسابداری مدیریت به آینده کسب و کار توجه می کند ولی حسابداری مالی به اطلاعات تاریخی توجه می کند نیز اشاره کرد. اطلاعاتی که به وسیله حسابداری مدیریت تهیه می شوند می تواند توسط مدیران داخلی مورد استفاده قرار گیرد در صورتی که اطلاعاتی که به وسیله مدیریت مالی تهیه و تنظیم می شود فقط می تواند مورد توجه سهامداران و مدیران خارجی قرار گیرد.
چه کسی حسابدار مدیریتی است؟
حسابدار مدیریتی به کسی گفته می شود که به تعریف، اندازه گیری و تجزیه تحلیل، طبقه بندی و تفسیر اطلاعات مالی در یک سازمان یا مجموعه می پردازد و آن ها در دسترس مدیران قرار می دهد تا آن ها بتوانند با استفاده از آن ها مشکلات را ریشه یابی کرده و آن ها را حل نمایند.
مسئولیت هایی که یک حسابدار مدیریتی بر عهده دارد عبارت اند از: تهیه و تنظیم گزارش های مالی و عملکرد مجموعه و ارائه آن ها به مدیر، تجزیه و تحلیل اطلاعاتی که از حسابداری دریافت می کند، نظارت کردن و کنترل نمودن عملیات، پیشبینی کردن بودجه لازم برای عملی کردن و اجرای برنامه ها، نگهداری و ثبت اطلاعات آماری، تسویه حساب با پیمانکار و سایر موارد مربوطه، تنظیم و ارائه به موقع و سر وقت گزارش های مالی در چارچوب اصول حسابداری، ایجاد هماهنگی بین قوانین و مقررات و واحد های تابعه امور مالی و در نهایت تصمیم گیری.
روش های هزینه یابی در حسابداری مدیریت
روش های هزینه یابی شامل هزینه یابی سنتی، هزینه یابی بر مبنای حذف، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هینه یابی بر مبنای حجم تولید، هزینه یابی بر مبنای هدف، هزینه یابی چرخه زندگی محصول و سیستم های هزینه یابی سنتی و نارسایی های مربوط به آن ها می باشد.
طرز عملکرد حسابداری مدیریت در یک سازمان یا مجموعه
حسابداران مدیریت از داده های مالی استفاده می کنند برای این که بتوانند با برنامه ریزی های صحیح برای سازمان آینده بهتری را رقم بزنند و مشکلات ایجاد شده را حل کرده و برای آن ها راه کاری ارائه دهند. گزارشاتی که توسط حسابدار مدیریت ارائه می شود در آینده سازمان و شرکت و همچنین تصمیم هایی که برای آن سازمان گرفته می شود تاثیر زیادی دارند. در کل می توان گفت که حسابداری مدیریت در واقع جهت محاسبه سود و زیان و وضعیت کلی شرکت خدمت به عمل می آورد که با بهره گیری و استفاده از این اطلاعت و برنامه ریزی صحیح می توان برای آن شرکت زمینه های پیشرفت را ایجاد کرد. ارزیابی کردن عملکرد یک شرکت با بهره گیری از اطلاعات حسابداری یکی از عملکرد های حسابداری مدیریت می باشد. هم اکنون شرکت ها نمی توانند تنها با استفاده از نرم افزار های حسابداری در راستای اهداف خود حرکت کنند بلکه باید از نیروی حسابدار مدیریتی نیز برای شرکت استفاده کنند که نقش مهمی دارد.
مهارت های لازم جهت ورود به حسابداری مدیریت
- مهارت برنامه ریزی
- مهارت کنترل اوضاع
- مهارت حل مسئله
- مهارت پیش بینی
- استفاده از نرم افزار های حسابداری
محدودیت های حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت همچون سایر رشته های مرتبط با حسابداری دارای محدودیت هایی می باشد و می توان به این نکته اشاره کرد که دلیل اساسی و اصلی این محدودیت ها این می باشد که اطلاعات و گزارشاتی که در اختیار یک سازمان یا مجموعه قرار می گیرد، خود به نوعی نتیجه عملکرد دیگر بخش های آن مجموعه یا سازمان می باشد. همچنین در این زمینه می توان به در دسترس بودن اطلاعات، به روز بودن گزارشات و سطح دانش حسابدار مدیریت نیز اشاره کرد.
واحد های درسی حسابداری مدیریت
دانشجویان این رشته با گذراندن این واحد های درسی، هر آنچه که برای انجام عملیات حسابداری مدیریتی لازم است را آموزش می بینند و از این آموزش ها پس از ورود به بازار کار استفاده می کنند. این آموزش ها و واحد ها شامل حسابداری مدیریت پیشرفته، تئوری حسابداری1، تئوری حسابداری2، روش تحقیق پیشرفته، حسابرسی پیشرفته، سیستم های اطلاعاتی حسابداری، مسائل جاری در حسابداری، تحلیل آماری، تصمیم گیری در مسائل مالی، اقتصاد مدیریت و بررسی موارد خاص در حسابداری می باشد.
پیشنهاد مطالعه : حسابداری دولتی چیست؟ و اصول آن
اهداف تحصیل در رشته حسابداری مدیریت
از جمله اهداف تحصیل در این رشته می توان به تهیه و تنظیم گزارش های مالی و ارائه خدمات در زمینه امور مالی به سازمان ها و مجموعه ها و شرکت ها می باشند. اعتقاد بسیاری از متخصصین در این زمینه این است که این گرایش از رشته های حسابداری به گونه ای می تواند مهم ترین گرایش دانش حسابداری تلقی شود. این رشته در مقایسه با رشته هایی نظیر حسابرسی و دیگر شاخه های حسابداری از تعداد ظرفیت دانشجویان بالاتری برخوردار است. یکی از مهمترین فواید تحصیل در این رشته این است که می توان سریعا وارد بازار کار شد و از مزایا و حقوق خوبی در این زمینه بهره برد.
موضاعات مرتبط با حسابداری مدیریت
در بحث حسابداری مدیریت موضاعاتی وجود دارد که در اینجا به اختصار به معرفی آن ها می پردازیم.
هماهنگی: اغلب دانشجویان حسابداری قبل از آشنایی با حسابداری مدیریت، با حسابداری مالی آشنا می شوند و بهتر آن است که اول اطلاعات و دانش خود را از صورت های مالی مورد بررسی قرار داده و گروه های حسابداری خاص از صورت های مالی عناصری برای بحث در رابطه با مفاهیم لازم برای آماده سازی قابل توجه است.
هزینه یابی: با وجود ظرفیت های غیر قابل تقسیم دانش موجود از منابع که در اختیار است، تامین هزینه ها نامفهوم و مبهم است. تخصیص هزینه راهکاری جهت حل مشکلات ارائه می دهد. پس از آن که انگیزه های نظری تخصیص، مواردی مثل انتخاب عوامل به وجود آورنده هزینه و تعریف ترکیب های هزینه مشخص شد باید شکل کلی تخصیص هزینه نیز معلوم شود.
کنترل: به وجود آوردن و تشکیل تقسیم بندی ها و بخش ها لازم برای مرکز های هزینه، درآمو و سود سرمایه گذاری که حسابداری مسئول آن ها می باشد.
سخن آخر
یکی از مهمترین ارکان حسابداری، حسابداری مدیریت می باشد و به دلیل نقش پررنگ و مهمی که دارد برای تصمیم گیری ها و هدف های یک مجموعه و یا سازمان، پس به آن توجه زیادی می شود و حقوق بالایی برای آن در نظر گرفته می شود. ما در پیوند محاسب در این مقاله سعی کردیم که شما را با حسابداری مدیریت و کاربرد های آن و هر انچه که مربوط به حسابداری مدیریت و رشته حسابداری مدیریت است آشنا کنیم. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده و به سوالات مطرح شده در ذهن شما پاسخ داده باشد.